Miss Montreal

on May 7
in

× Back To The Portfolio
× Back Home

Interview Miss Montreal / Drakenboot Festival / Zomer 2011

De 7e editie van het Grolsch Drakenbootfestival komt eraan!
In het laatste weekend van deze maand – 24, 25, 26 juni – gaat het weer bruisen en golven langs de oevers van het Apeldoornse kanaal, met zinderende drakenbootraces (2500 deelnemers!), spetterende muzikale optredens en allerhande activiteiten. Op het openingsconcert van vrijdagavond zal – naast de Haagse band Kane – de populaire live-band Miss Montreal haar opwachting maken. In gesprek met Sanne Hans, de sympathieke en bevlogen frontvrouw van Miss Montreal – Echt als het leven, Puur & Ongezoet!

En ineens was je wereldberoemd in Nederland door die Slankie-reclame waarin je de geneugten van een goed lijf bezingt. Nog steeds – letterlijk en figuurlijk – lekker in je vel?
Ja, zeker de laatste tijd. Ik train veel, doe fanatiek aan fitness en daar voel ik me heel goed bij. En bovendien; ik word wat ouder en moet natuurlijk wel zorgen dat ik mooi blijf!

Waar ben je nu zoal mee bezig? Ik las berichten over je clubtour, een rondgang langs 35(!) festivals…
Klopt, maar nu ben ik even heerlijk aan het relaxen. Ik ben net terug van een trip naar Nashville, waar ik aan songs heb gewerkt voor mijn derde album. Daarnaast zijn we bezig met het afmixen van mijn nieuwe single die binnenkort uitkomt. Nou, en tot die tijd heb ik vrij, af en toe een beetje spelen, lekker uitslapen – van die dingen.

En die nieuwe single? Heeft het baby’tje al een naam?
Ja, maar dat ga ik nu niet zeggen hoor – verrassing.
Je hebt nu al een indrukwekkende discografie: twee succesvolle albums en een derde op komst, een paar hitsingles… Zit er verschil in inspiratie bij het maken van het eerste, tweede en derde album?
Het eerste album heb ik gemaakt zoals ik toen was: groen en onbevangen. Bij het tweede album was ik net verliefd, dus daar staan vooral blije songs op. En een paar minder blije omdat dat zo hoort.
En nu ben ik, hoe zal ik het zeggen, helemaal terug bij de basis, mijn basis. Gewoon gitaar, bas, drums en piano en verder geen rare fratsen. Ik vind dat we – Sanne betrekt consequent haar bandleden bij de succesverhalen – dat nu heel mooi doen. En hoe en waarover ik ook schrijf, mijn grote inspiratiebron blijft Liefde.

Je bent van vele markten thuis: optreden voor de trouwe en groeiende schare fans, maar net zo makkelijk speel je mee met Love Garden, een rockformatie die bestaat uit verstandelijk gehandicapte bandleden die onder de bezielende leiding van Johnny de Mol naar eeuwige roem streeft. Heb je iets met mensen een verstandelijke beperking?
Nee, eigenlijk niet, ik bedoel: wel qua gevoel, maar ik had er helemaal geen ervaring mee. Ik dacht, wat maakt mij het uit: zij hebben een verstandelijke beperking en ik heb er ook er ook één omdat ik stotter!… (lachend) Dus ik ben erheen gegaan en dacht; ik ga gewoon heel leuk doen! En dat is gelukt.

Een moeder vertelde me dat jij op tv in het kinderprogramma ‘Huisje, boompje, beestje’ zingt. Ook het ontroerende liedje ‘Samen’, dat gaat over plagen en pesten. Ben jij vroeger veel gepest met je stotteren?
Nee, eigenlijk niet. Bovendien: ik was een Popie Jopie ondanks mijn gestotter, niet in de laatste plaats omdat mijn vader directeur was van mijn basisschool en de kinderen het dus wijselijk uit hun hoofd lieten om mij eens flink te pesten.

Als je zingt stotter je nooit?
Nee, omdat ik dan, hoe moet je zoiets noemen, thuis ben bij mezelf. Dan denk ik nergens anders aan dan aan zingen.

Je musiceert af en toe met andere artiesten, zoals Blöf en Bertolf ( ex-gitarist van Ilse de Lange) En zelf met radio-ster Giel Beelen! Lijkt me toch niet echt een heldentenor…
(lachend) Klopt wel ja. Ach, weet je; ik ben altijd overal voor in en dan laat ik me vaak voor het blok zetten. Doe ik zelf hoor. Mensen denken snel ‘daar is ze wel voor in’ en dat is ook zo.

Wie staan er op je verlanglijstje om nog een keer mee samen te spelen?
Ik vind Ilse de Lange een geweldig mens: warm, open, talentvol… Ze is altijd heel stimulerend en lief voor me. Volgens mij klinken we prachtig samen.
En mocht ik ècht een grote worden… dan met Robbie Williams! En dan meteen maar met hem trouwen: een ontzettend toffe man, alles klopt aan hem.

Jij hebt iets heel toegankelijks over je, Puur & Ongezoet zeg maar…
Ja, ik pak dingen met beide handen aan en ga er vol in. Als de meeste mensen en ik het dan leuk hebben; prima. En dat een paar mensen het dan minder vinden maakt me eigenlijk helemaal niks uit.

Even over jou en Giel Beelen, aan wie je veel te danken hebt. Je eerste single ‘Just a flirt’ werd MeGielHit – een week lang iedere ochtend te horen – en uiteindelijk 3FM Megahit.
Wat ‘hebben’ Giel en jij met elkaar?

Giel en ik hebben echt een band, we zijn aan elkaar gehecht. En dat komt denk ik niet omdat hij me alleen maar leuk vindt als mens, hij ziet in mij ook kwaliteiten die anderen niet hebben, met name mijn – moeilijk woord voor mij om uit te spreken! – authenticiteit. Hij heeft ervoor gezorgd dat de rest van muziekliefhebbend Nederland dat ook steeds belangrijker is gaan vinden.

Je hebt in Apeldoorn in de Gigant gespeeld en dat was dus binnen. Tijdens het openingsconcert op het Drakenbootfestival speel je buiten. Maakt het je wat uit; binnen of buiten?
Ik zei altijd ‘ wat een moeilijke vraag, dat weet ik niet’, maar sinds een maand ben ik er uit: ik hou meer van buiten spelen. Ik hou ontzettend van die zomerse festivalsfeer; het optreden laat op de avond als iedereen al het nodige gedronken heeft en helemaal los gaat. Dat vind ik ontzettend gaaf, en het mooiste is als ik de mensen die mij muzikaal niet zo bijzonder vonden of me nog niet kenden kan meesleuren! Zo van ‘het was echt niet mijn ding, maar ik vind het eigenlijk hartstikke leuk!’
Heb jij rituelen voor een optreden? – Stevige joint, dubbele whiskey, meditatie?…
(Na enig nadenken) Ik ga vaak mijn tanden poetsen. Alsof ik net uit mijn tentje stap, even lekker mijn tanden poets en dan aan de slag kan. O ja, ik heb wel vaak 5 minuten voor een optreden het gevoel van ’help, ik moet plassen!’ Terwijl dat helemaal niet zo is, maar: als ik dat gevoel kan vasthouden, dan weet ik dat het een top-optreden wordt!

Tijd voor een borstkloppertje: wat zijn – naast je authenticiteit – jouw speciale kwaliteiten?
Dat ik heel eerlijk ben ( misschien soms te!…) en dat ik tijdens een show altijd meer dan 1000 % mijn best doe.

En tot slot een citaat: ‘Miss Montreal staat bekend als een pittige en eigenwijze vrouw en die reputatie wil ze hooghouden.’ Waar / Niet Waar?
Nou, vroeger wist ik inderdaad heel goed hoe de wereld in elkaar zat, maar tegenwoordig luister ik ook naar de goede raad en de overtuiging van anderen. Dus: eigenwijs mag eruit, maar pittig moet er vooral in blijven!

 

 

 

«

Comments are closed.